lördag 27 juni 2009

Ur Arbetaren: Demokratin är en öppen fråga

Demokratin som problem
Pierre Rosanvallon
Översättning: Oskar Söderlind
Tankekraft förlag

Under 1970-talet var historieprofessorn Pierre Rosanvallon en av de viktigaste teoretikerna bakom arbetarnas självförvaltning i den franska fackföreningen CFDT. Nu finns hans skrift Demokratin som problem för första gången på svenska, i vilken han argumenterar för en filosofisk politisk historia som försöker ge ny mening åt konceptet totalhistoria. Det räcker inte med att läsa de stora klassikerna för att förstå den politiska historien. Ska texterna säga oss något så måste vi veta hur deras verk togs emot av deras samtid: vi måste läsa mer av mindre nobla verk som satirer och pamfletter.

Rosvallon strävar genomgående efter att samtidigt begripa världen och förändra den. Och han tar sig lekande lätt an ämnet demokratins problem. Han menar att det under den demokratiska princip ”som vi låtsas att det råder konsensus kring” finns det en genomgående ovisshet om principens innebörd.
Till skillnad från många samtida intellektuella uppfattar inte Rosanvallon demokratin som realiserad. Han uppfattar den inte heller som ett ofullgånget ideal, en preciserbar representationsform eller som ett specifikt styrelseskick. I stället menar han att demokratin är en öppen fråga som aldrig får någon slutgiltig definition.
Han påpekar att demokratins motsättningar är många. Samtidigt som vi inte ska ta för givet att någon eller några ska ha rätt att i framtiden binda eller behärska kommande generationer, kräver vissa frågor, som exempelvis miljöförstörelsen, att beslut tas omgående som är hållbara över flera mandatperioder.

Inga kommentarer: