onsdag 15 oktober 2008

Ungdomshus äntligen igång






– Alla kände minst tio personer som satt i fängelse. Det är verkligen konstigt när du är 16 år, säger Viktoria.

I striderna om ungdomens hus arresterades 450 personer på en dag – fler än någonsin tidigare i Danmark. Den 1 april stod det slutligen klart att Köpenhamn skulle få ett nytt ungdomshus.

Nu pågår renoveringen av det nya ungdomshuset som bäst. Caféet på kulturhuset är fullsatt när jag och Viktoria från Ungdomshusets pressgrupp slår oss ned över en rykande het kopp kaffe.

Spänningsfylld atmosfär
– Tiden före stormningen av huset på Jagtvej rådde en spänningsfylld tät atmosfär. Ingen visste vad som skulle ske. Det hölls många demonstrationer. Vi diskuterade om vi skulle säga ja till ett annat hus, men då kanske vi skulle behöva betala för det. Vi visste ju att polisen skulle komma att bli riktigt hårda mot oss. Det fanns många riktigt unga personer. Det var skrämmande. Det som oroade var också frågan om var alla skulle ta vägen. Vilken skulle bli den nya mötespunkten?
I januari 2007 började ungdomshusaktivisterna ockupera andra hus. Ett ungdomshus var inte tillräckligt för en stad i Köpenhamns storlek.
De flesta trodde att Huset på Jagtvej skulle stormas tidigt 2007. När det dröjde trodde många att polisen och kommunen fått kalla fötter. Den 1 mars när den dramatiska stormningen till sist skedde blev aktivisterna tagna på sängen.
– Dagarna efter stormningen hade 600 personer sammanlagt fängslats. ”Alla” kände minst tio personer som satt i fängelse.

450 arresterade
Efter stormningen och rivningen den 5 mars följde en rad aktioner och protester. Aktivisterna antal hade växt explosionsartat. Men ännu ville ingen från kommunen förhandla. Det var först dagarna före den så kallade G13-ockupationen, på Grøndalsvænge Allé 13, som kommunen ändrade sig
Den dagen arresterades sammanlagt 450 personer. Aldrig förr hade så många arresterats i Danmark på en dag. Polisen använde hundar, batonger, mer tårgas än någonsin tidigare.
– Men något våld från vår sida förekom inte.

Drivs ideellt
Ett avtal skrevs i november. Men tiden gick och inget konkret hände. Den 1 april togs beslutet om huset på Dorotheavej.
Det nya huset låg inte så bra till. Det var dessutom för litet. Så nya förhandlingar inleddes. Till sist beslutades att Ungdomshuset skulle få disponera halva kulturhuset också.
Nu är verksamheten i full gång. Det finns mängder av muraler och graffiti överallt.
– I bottenvåningen finns en bar och en liten scen och ett minimalt kök. På första våningen ska det bli bibliotek, ett kreativitets rum och ett stort kök. På andra våningen blir det nu självförsvarskurser, dans och möteslokal.
Idén med Ungdomshuset som kreativt center är att allt är möjligt, därför att huset är oavhängigt allt annat kulturliv, tolerant och självbestämmande. Det kostar inte pengar att vara där och det drivs genom ideellt arbete.

Inga kommentarer: